Maaange hektiske dager har passert og bloggen er nok den som har fått lide mest av det. I går kom lam nr 300 og vi venter ca 70 lam til. Mange sauer er sluppet sammen i uteområder rundt fjøsene og 13 stk er sluppet på vårbeite.
Etter hvert som sauene slippes på beite eller i utmarka skal over 100 av mordyrene få elektronisk bjelle – slik at vi kan følge med på dem i egen app! Vi har kjøpt slike bjeller de siste tre årene og halvparten av de voksne dyrene har nå slik sporing. Det er kjempemorsomt å se hvor de blir gående gjennom sommeren og hvor vi kan finne dem under tilsyn og til sanking. Et par sauer har utmerket seg for å få slik sporing – da vi gjerne finner dem rundt Mårfjellet – langt utenfor beiteområdet.
Inne i fjøsen har de største lammene (som ikke har sluppet ut) fått eget lammegjemme. For å få større tumleplass slår vi sammen flere sauer i samme binge og lammene trenger et rolig sted hvor de kan få ligge i fred uten at noen stanger dem unna.
Det skulle bare to dager med solskinn til for å glemme at det lå snødekke her for ei uke siden… Smått og stort storkoser seg og lammene ligger strødd 🙂 Det er virkelig deilig å se at dyrene våre har det toppers. Lammene vokser godt og jordene grønnes. Bondehjertet har virkelig mye å glede seg over!
Kyllingene vokser også – og jeg har tippet at den ene er høne og håper veldig at det er to. Fortsatt veldig usikker her, tenk om det er tre haner :O De har i alle fall utviklet seg veldig og hopper og flakser rundt. Virkelig en glede å følge disse utvikle seg. Tror nesten det må bli en årlig greie å klekke noen kyllinger…
Disse to hønene har vel minst samme interesse som meg hva angår kyllinger. De har ligget på egg i nesten to uker nå og ved lysing forrige helg var det liv i ett av eggene! Kjempespennende å se om det blir organisk vekst i silkehøneflokken!
Legger til nok et bilde av lam som hviler seg i sola! 🙂
I dag bikket vi 200 lam så langt i årets lamming. Lam nr 199, 200 og 201 ankom i en trilling flokk og mor er veldig flink. Hun tar seg godt av alle tre og har foreløpig masse melk så de kan gå sammen et par dager. Etter at lammene blir litt eldre krever de stadig mer melk og det er greit å ta ett av lammene til kopplam. Da får mor mer ro og har nok melk til de to andre. Den tredje (som ville vært sist på juret) får fri tilgang på varm melk fra maskinen – hele døgnet.
Viktig å venne barna til dyrene og all støy og styr som hører med 🙂 Ettåringen vår er noe skeptisk til sauene men er litt mer frempå med lammene.
Sent på tirsdagen oppdaget vi at et lam hadde fått trødd av hele haletuppen!! Dette var et stort og flott sauelam som er tiltenkt å bli påsett da mor er en veldig god sau og har mange av de kvalitetene vi ønsker å avle på. Vi vasket såret godt og surret på bandasje – og onsdags morgen bar det av sted til veterinær. Vi har flinke veterinærer hos oss og amputasjonen gikk fort og greit. Lammet var hjemme hos mor igjen etter 1,5 timer og har sammen med søsteren fått flytte ut. Gitt at alt går bra med disse så blir denne påsett til høsten og vil sådan være godt gjenkjennelig 🙂
Pelsar og Penny vokser også og blir tatt veldig godt vare på av mamma Pelsa. Selv om de er blitt mange dager allerede så får de stå inne med god plass i gardet. Mulig at disse får litt særbehandling av saueholderen? 🙂 Det er i alle fall godt å se til dem – og på dem, mange ganger for dag 🙂
Til slutt må jeg få med et takk til Hekla og Katla for dagens to egg. Jeg slapp dem ut på morgenen i dag men på formiddagen ville dem inn igjen til rugekassa. Er ikke helt inne på når dem legger egg – men når dem flyttes ut i sommerhuset får dem tilgang på rugekasse der. I fjor var jeg plaget med at sjura var å hentet seg egg! Jeg trodde hønene hadde tatt seg en pause, men den gang ei. Enn så lenge legges eggene i trygge omgivelser inne i gammelfjøset 🙂
Vi er passert halvveis i lamminga og har nå 3 uker med et roligere tempo på lamminger i fjøsen. Sauene har en syklus på ca 14 dager så de som ikke “tok seg” på første runde kommer nå spredt utover resten av mai. Noen av åringene viste brunst seint og får lam først i juni.
Apropos hvitt som dominant gen hos NKS. Her er 2 av 2 lam hvite noe som tyder på at far ikke er bærer av farget gen. Mor er “Prinsessa” og er nå blitt 5 år. Vi må vel prøve å få et farget avkom av henne neste år slik at vi kan beholde et par sorte innslag i flokken. Tidligere har hun fått 1 og 2 sorte, men så skulle vi jo ikke ha så mange sorte heller. Ulla er nesten ikke betalt da den ikke kan farges og derfor ikke har så stort bruksområde som den hvite. Hun er halvsøster med Minnie som fikk pelslam og er med i bloggen i forrige innlegg 🙂
Inne i garasjen så vokser kyllingene seg stadig større. Nå har de begynt å få fjær og jeg er veldig spent på hvem som er hane eller høne. Det optimale hadde vært 1 hane og 2 høner. Jeg har tippet – men er noe usikker på den gule…
Flotte er de i alle fall! 2 etter blå far og 1 som nok er mest lik hønemor 🙂
Først kom enklingen som er 50 % pels, men den viste seg å være en vær – og kan følgelig ikke bli en del av flokken lengre enn til høsten. Kjipt men like sannsynlig som at det skulle være en sau.
I formiddag lammet Pelsa – som er 50 % pels selv og følgelig får lam som er 75 % pelssau. Jeg har gledet meg som en unge på at hun skulle komme med lammene sine og krysset armer og bein for at disse skulle være sauer. Vel, fasiten ble at hun fikk en av hvert kjønn. Begge 75 % pelssau, men det er væren som nok har fått mest utslag på pels. Han er nemlig kullsort og så glansfull! En fryd å se på – og gjett om jeg har stått og sett mye på han i dag 🙂
Siden mor heter Pelsa blir dette Pelsar. Han skal være her til vinteren og få bedekke 2-3 sauer slik at jeg får litt flere avkom i videre avl til neste år. Avlsarbeid tar jommen lang tid…
Pelsar har også en mindre søster som er hvit og krøllete. Hun er mye mindre og heter derfor Penny.
Hvit er dominant gen hos NKS (norsk kvit sau) og jeg har lurt på hvordan fargen vil utvikle seg på reisen fra NKS til Pels. For å teste dette litt inseminerte jeg en av de 2 sorte NKS’ene våre med pels, og tenkte dette ville fremme pelssauens farge siden den sorte fargen på mor er recessiv…? Men resultatet ble hvitt og krøllete 🙂
Det ble en slow start på årets lamming. Første lamming var sent fredag 29. april og lørdagen var det ut med hele gjengen for å se på de første lammene – det føltes lenge siden vi hadde små lam, særlig barna har ventet lenge på disse. Veldig morsomt at ett av disse hadde flekk på ryggen 🙂
Neste lam kom søndag og kun et par lamminger fulgte på mandag og tirsdag – men fra onsdag har vi tatt imot over 100 og har i formiddag merket oss frem til lam nr 110. Vi veier og merker lammene innen 24 timer. Lamminga er veldig gøy – men tar mer enn tilgjengelig tid når lammene skal merkes og veies. Vi følger nøye med at alle finner frem til “matfatet” og at de utvikler seg slik de skal.
Over halvparten av sauene våre venter 2 lam hver. Ca 25 % har tre lam og 20 % 1 lam. I år har vi 9 stykker med fire lam hver, og selv om det er gøy med mange friske og livlige lam, og vi har eget opplegg for kopplam, er det mange arbeidstimer med fôring og oppfølging som går med til disse lammene.
Heldige oss har barn som synes denne jobben er gøy 🙂