Høy, baller og vask…

Våren og forsommeren har tidvis vært kjempeflott og gitt oss både tropevarme og tidlig slått på de fleste jordene våre. I juli ble det vèrskifte og vi rakk så vidt å få gresset tørt nok ved å tørke det på bakken.  Da de første regndråpene kom kjørte vi et fullt hengerlass med høy hjem på låven og siste rest ble ballet noen timer senere. To superfornøyde høytrakker-aspiranter hoppet rundt på toppen av lasset og ble noe skuffet da de fikk beskjed om å gå ned før hjemturen…

Førsteslåtten ble tatt i to omganger da den tidlige våren gjorde at tela gikk tidligere på en del av jordene våre og gresset kom i god vekst etter at snøstormen midt i mai var over. Så kom det regn og neste sjanse med tre dager oppholdsvær ble godt utnyttet for å få alt slått ned og ballet neste dag. Vi fikk 4/5 av vinterforet så nå håper vi at de første jordene vi slo vil gi greit med avling til andre slåtten. Normalt får vi ikke to slåtter men beiter de fleste jordene for at det ikke skal være for mye dødt gress på jordene neste vår.

Med vèrskiftet kom også andre prioriteringer jobbmessig. Når det ikke frister å være ute er det godt med alt som blir gjort innendørs. Fjøsvasken kommer man ikke utenom og med babycallen på innerlomma var det bare å sette i gang. 

Hjemme-ferie så langt

 

Gresskarblomst

Hjemmesommer på oss så langt. Ei overnatting i telt på hyggelig familietreff har vært lengste utflukten til nå – men det blir ferie på oss også snart. Men hjemme-ferie betyr ikke at det er kjedelig (eller at det er lite å gjøre)! Vi går mellom høner, hester, lam og kaniner dagen lang. Jeg stikker meg innom drivhuset for å vanne tomater et par ganger i døgnet – og i kjøkkenhagen blomstrer og vokser det helt fantastisk! Et par små squash har det blitt (ingen favoritt hos barna – men jeg fikk en feilforsendelse med frø i vår som inneholdt squash og gresskar – så selvfølgelig plantet jeg et par av disse). Spent på gresskarene. Veldig gøy om vi får egne gresskar til halloween 🙂

Her skal det bli gule sukkererter. Fine blå og lille blomster så langt. Jeg har ikke spist gule sukkererter før – så i år ble det sådd både grønne og gule. Gøy å se hva som kommer først og om det er stor forskjell på dem….

Jeg har gått og ventet på at rosenkålen skule strekke på seg – slik den gjorde i fjor. Men det viser seg nå at det er blomkål som hadde overlevd “tynningen” fra ettåringen tidligere i vår… Jeg har ikke dyrket blomkål og hodekål tidligere, men det ser jammen ut som at det blir et par eksemplarer i år 🙂

Disse flotte liljene blomstrer utenfor drivhuset og lyser virkelig opp blant alt det grønne!

 

VEL OVERSTÅTT MED ÅPEN GÅRD

 

 

To helger med åpen gård er over hos oss. Det er første gang vi har åpnet gården for besøk utenom familie og venner – og det frister absolutt til gjentakelse! Hestene var godt fornøyde med å gå masse tur (der dem fikk spise gress i grøfta med jevne mellomrom). Kaninene fikk springe rundt i band og barna viste frem høner, kalver og lam.

 

Med så mange folke på gården fikk også hønene gå fritt ute. Etter rovfugl-angrepet tidligere i sommer får dem til vanlig bare lufte seg noen timer hver ettermiddag. En stor hønsegård er under planlegging men blir nok ikke bygd før neste vår…? Jeg håper dessuten at vi får laget et godt prosjekt på riving og oppbygging av gammelfjøsen som står her midt på gårdsplassen i løpet av vinteren som kommer. Fjøsen har gjort sitt i over hundre år her på gården, men har vært lite i bruk de siste 10 årene. Ideene rundt hva som skal bygges opp igjen er mange – men evnen til inntjening så som så 😛 En hønsebinge med plass til mange høner og med utgang til hønsegården er en av mange tanker jeg har for den nye driftsbygningen… Jeg er spent på hvor mye vi får stappet inn i det nye bygget av alt som både ønskes og behøves… og ikke minst hvordan vi får finansiert dette 😛

 

Tilbake til “Åpen gård”-konseptet vårt, så ønsker jeg å videreutvikle dette slik at vi får flere tilbud enn vi har nå. Farmen-inspirerte gårdsleker er blant ideene. Mulig jeg får gjengen med på å invitere til tidlig julestemning på gården – vi har jo hatt privat corona-vennlig julegrantenning i to år nå allerede 🙂

 

En hel måned og vekster i alle retninger!

I alle dager – som tiden flyr. Det har utvilsomt vært hektiske dager og lite “egentid” med Pc’n på kveldene den siste måneden. Skoleavslutning, planter, blomster landbruksmesse, åpen gård og nå har også barnehagen avsluttet for sommeren. 

Vi er i full gang med slåtta og håper å rekke over alt før det skal komme regn på onsdag. Mannen sier vi må bestille påfylling av diesel på gårdstanken – og økonomen i huset spør om det ikke klarer seg til vi har startet slaktesesongen. Spørsmålet står fortsatt verbalt ubesvart – så her må vel bare driftsleder-hatten på slik at det blir orden på sakene (og økonom-lua får legges pent bort til i oktober).

 

 

Drivhuset er tømt for blomster og rot-grønnsaker og er nå overtatt av tomat og agurk. Stor spenning knyttet til tomatsorten hundreds and thousands som har fått en nesten moden tomat – og sikkert tusen blomster!

 

Jeg prøver også på en microbusk-tomat og en “saus-tomat”. Håper begge deler gir masse gode tomater senere i sommer. Planen for tomatsesongen 2023 er å ominnrede melkerommet i gammelfjøsen til å bli vekstrom. Har vekstlys som jeg ikke har fått ta i bruk ennå og disse må jeg få i bruk neste sesong! Gleder meg allerede! Har det meste av utstyr som skal til – og tid er det jo massevis av på vinteren 😛 

 

 

Ute har grønnsakene vokst godt i varmen og første blomst på squashen er kommet 😀

Av de ulike betene ser hvitbetene ut til å vokse best og har veldig kraftig bladvekst. Gulbetene er noe seine og rødbetene et sted i mellom. Kålrota og blomkarsen er angrepet av div flyvende uhyrer som legger egg og får larver mens grønnkål og rosenkål ser ut til å ha det meget bedre.

I påvente av ledig tid for å anlegge eget jordbærland er det flott å se at naboene har masse kart og blomster hos seg 🙂